Η θεραπεία συμβαίνει όταν αγγίζουμε με αγάπη αυτό που μέχρι τώρα αγγίζαμε με φόβο - Στήβεν Λεβάιν

«Η μόνη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε σε κάποιον είναι να του θυμίζουμε την αληθινή του φύση.

Τον μόνο που μπορούμε να θεραπεύσουμε είναι ο εαυτός μας. Αν δεν εργαζόμαστε για τη δική μας θεραπεία δεν μπορούμε να συνεισφέρουμε στη θεραπεία κανενός.
Πραγματικά δεν μπορώ να πω τι σημαίνει "θεραπεία", γιατί έχω δει το σώμα κάποιου να γίνεται καλά όμως η καρδιά του [Σ.τ.Μ. η πνευματική καρδιά] να μη θεραπεύεται.
Η θεραπεία δεν περιορίζεται μόνο στο φυσικό σώμα. Έχω δει περιπτώσεις ανθρώπων με τις ίδιες διαγνώσεις, όπου στη μια περίπτωση γεννιόταν ένα κλίμα σύγκρουσης καθώς οι ασθενείς μάχονταν κατά της ασθένειάς τους, και ακριβώς εκεί που η συμπόνια προς τον ίδιο τους τον εαυτό ήταν απαραίτητη, δεν ήταν διαθέσιμη. Ενώ στην άλλη περίπτωση έχω δει ανθρώπους με τα ίδια προβλήματα, τον ίδιο σωματικό πόνο να συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν άλλο χρόνο για χάσιμο, ότι δεν αντέχουν να ζήσουν ούτε ένα λεπτό παραπάνω με την καρδιά τους κλειστή.
Πιστεύω ότι η θεραπεία συμβαίνει όταν αγγίζεις τον πόνο με συμπόνια κι επίγνωση. Όπου υπάρχει επίγνωση υπάρχει και θεραπεία.

Ο θυμός μπορεί να παίξει καταστροφικό ρόλο σ’ αυτούς που μάχονται κατά της ασθένειάς τους. Νιώθουν αντίπαλοι με την αρρώστια κι αυτό δημιουργεί άγχος και διαχωρισμό.
Η θεραπεία συμβαίνει όταν αγγίζουμε με αγάπη αυτό που μέχρι τώρα αγγίζαμε με φόβο. Όταν συναντούμε τον πόνο μας με συμπόνια.

Όταν συναντάς τον πόνο του άλλου με φόβο, αυτό γίνεται λύπηση. Όταν συναντάς τον πόνο του άλλου με αγάπη, αυτό γίνεται συμπόνια. Εκπαιδεύεσαι στην συμπόνια όταν ξέρεις πως όλα τα πλάσματα είναι σαν κι εσένα, όταν τιμάς όλους αυτούς που υποφέρουν και όταν γνωρίζεις πως δεν διαφέρεις και δεν είσαι ανώτερος κανενός.

Το να αφήνουμε τον πόνο μας είναι η πιο σκληρή δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Και ταυτόχρονα η πιο αποδοτική. Θεραπεύομαι σημαίνει συναντώ τον εαυτό μου μ’ έναν καινούργιο τρόπο – στην κάθε καινούργια στιγμή όπου όλα είναι πιθανά και τίποτα δεν περιορίζεται από το παλιό.»

 

Αποσπάσματα από συνεντεύξεις και γραπτά κείμενα του Στήβεν Λεβάιν.
Μετάφραση: Ζωή Πεπόνη

- Φεβρουάριος 2017

 

Ο Στήβεν Λεβάιν (Stephen Levine 1937 – 2016) ήταν Αμερικανός ποιητής, συγγραφέας και πνευματικός δάσκαλος. Εργάστηκε πάνω στον συνειδητό θάνατο σε συνεργασία με τον Ram Dass και την Elisabeth Kübler-Ross. Για περισσότερα από 30 χρόνια μαζί με τη σύντροφό του Ondrea πρόσφεραν βοήθεια και υποστήριξη σε ανθρώπους βαριά ασθενείς και σε φροντιστές υγείας.

 










 



 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παρατήρηση είναι πάντα επαναστατική - Μάνουελ Σοχ

Ό,τι κρίνω, το απομακρύνω.

Το κενό που εμπεριέχει τα πάντα – Μάνουελ Σοχ