Το λάθος είναι λήθη

Η λέξη «λάθος» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «λήθω», που αργότερα έγινε «λανθάνω».
Το ρήμα σημαίνει:
α) διαφεύγω την προσοχή κάποιου, μένω απαρατήρητος. Ωραιότατο παράδειγμα βρίσκουμε στην Επικούρεια προτροπή «λάθε βιώσας» που σημαίνει να ζεις διακριτικά, χωρίς να επιδιώκεις την αυτοπροβολή.
β) ξεχνώ, λησμονώ, παραλείπω, παραμελώ. Τα παράγωγα του ρήματος είναι πολλά, όπως: λήθη, αλήθεια (άλφα στερητικό + λήθη), λαθραίος (κρυφός, παράνομος), λήθαργος, λησμοσύνη, λησμονιά, επιλήσμων, λάθος (κάτι το ξεχασμένο).
Επομένως «λάθος» είναι αυτό που παραμένει κρυμμένο, ξεχασμένο, ενώ αυτό που είναι φανερό, που βγαίνει στην επιφάνεια είναι το «αληθινό».

Σήμερα η λέξη «λάθος» σημαίνει «σφάλμα», παρόλο που, όπως είδαμε, το ρήμα «λανθάνω» δεν σημαίνει «σφάλλω».
Αλλά ας δούμε πότε το λάθος ενέχει την έννοια του σφάλματος. Έχουμε προσέξει πότε κάνουμε λάθος; Ποιες είναι εκείνες οι στιγμές που το αποτέλεσμα μιας πράξης μας είναι λανθασμένο; Και τι σημαίνει τελικά «λάθος»;
Πολλές πνευματικές παραδόσεις διδάσκουν ότι δεν υπάρχει λάθος και σωστό, αλλά στιγμές λάθους και στιγμές αλήθειας, ή αλλιώς στιγμές ύπνου και στιγμές αφύπνισης. Όταν πράττουμε χωρίς επίγνωση, μηχανικά και υπνωτισμένα, είναι πολύ πιθανό να κάνουμε λάθη. Αυτό υποδηλώνει ότι τα λάθη γίνονται λόγω έλλειψης της παρουσίας μας. Τις στιγμές δηλαδή που έχουμε ξεχάσει τον εαυτό μας, που έχουμε λησμονήσει να είμαστε παρόντες, και οι πράξεις ή οι σκέψεις μας γίνονται χωρίς αυτοσυνείδηση, τότε συνήθως «σφάλλουμε».
Ενώ αντίθετα, όταν οι πράξεις και οι σκέψεις συνοδεύονται από την αίσθηση παρουσίας και είναι ελεύθερες από τη δύναμη της συνήθειας, τότε η κάθε προγραμματισμένη αντίδραση αντικαθίσταται από συνειδητή δράση. Μεταβαίνουμε από τη λήθη στο χώρο του αληθινού, όπου έχουμε τη δυνατότητα να δράσουμε αυθεντικά και εύστοχα.

Ίσως να μη γνωρίζουμε αν τελικά πράξαμε ή σκεφτήκαμε «σωστά», αλλά τουλάχιστον αναγνωρίζουμε την σπουδαιότητα κάθε συνειδητής λειτουργίας που γεννιέται μέσα σε μια στιγμή αυτοενθύμησης.

Και αν ξεχαστήκαμε κάπου στο δρόμο της λήθης, έρχεται πάντα η επόμενη στιγμή σαν μια καινούργια ευκαιρία, για να ξεκινήσουμε μια νέα δράση πιο συνειδητά και με περισσότερη παρουσία.

Ζωή Πεπόνη  

- Μάρτιος 2019

Μη με λησμόνει

 

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παρατήρηση είναι πάντα επαναστατική - Μάνουελ Σοχ

Ό,τι κρίνω, το απομακρύνω.

Το κενό που εμπεριέχει τα πάντα – Μάνουελ Σοχ