Το κενό που εμπεριέχει τα πάντα – Μάνουελ Σοχ

Ανάμεσα στις σκέψεις μας, τα συναισθήματα και τις σωματικές αισθήσεις, υπάρχει ένα διάστημα, ένας χώρος, ένα κενό, το οποίο ονομάζουμε παράγοντα μηδέν.
Ακολουθώντας κάθε αίσθηση, συναίσθημα ή σκέψη διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια ώθηση και στη συνέχεια μια αντίδραση σε αυτή την ώθηση, και πάλι από την αρχή, ενώ ανάμεσα στην ώθηση και στην αντίδραση υπάρχει ένας χώρος κενού, ή εσωτερική γαλήνη.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι συμβαίνει κάτι εντυπωσιακό όταν αρχίσουμε να παρατηρούμε αυτόν τον παράγοντα μηδέν: το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου ισχυροποιείται κατά 20 τοις εκατό στη διάρκεια πέντε λεπτών εξάσκησης αυτής της παρατήρησης. Η αύρα της υγείας μας γεμίζει ζωτικότητα και παρατηρείται σημαντική αύξηση στα επίπεδα της σερετονίνης του εγκεφάλου.
Με την πρακτική εξάσκηση, παρατηρώντας όλο και περισσότερο το κενό, το διάστημα γίνεται μεγαλύτερο και ακριβώς εκεί μπορούμε να έχουμε την εμπειρία τής βαθιάς χαλάρωσης, με την πιο αληθινή της έννοια.
Σε αυτή την εσωτερική γαλήνη ερχόμαστε σε επαφή με το κενό που εμπεριέχει τα πάντα, το οποίο είναι επίσης το «τίποτα», μέσα στο οποίο γεννιέται η αγάπη και εκεί συνδεόμαστε με την ενέργεια της καρδιάς μας. Στην κατάσταση της εσωτερικής γαλήνης, η αγάπη, η συμπόνια, η ευδαιμονία και η εσωτερική ειρήνη ακολουθούν με τρόπο απόλυτα φυσικό, χωρίς καμία προσπάθεια.

Αυτό που ο Βούδας αποκάλεσε «τατάτα»(tathata) ή «σάτσνες» (suchness) –που σημαίνει «τη βουδική φύση που κρύβεται στην ουσία των πραγμάτων, όπως ακριβώς είναι»– αναφέρεται στην παρατήρηση αυτού του χώρου της αγάπης.

Μάνουελ Σοχ

 

Από το βιβλίο «Τα Χαρίσματα Θεραπεύουν - Εισαγωγή στο Time Therapy» εκδ. Ισόρροπον

Επιλογή και μεταφορά κειμένου: Ζωή Πεπόνη

 

- Ιούνιος 2016 

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παρατήρηση είναι πάντα επαναστατική - Μάνουελ Σοχ

Ό,τι κρίνω, το απομακρύνω.